
Μαμά….
Μαμά…. Ένας μοναδικός και άνευ όρων δεσμός που ξεκινά από τη στιγμή της γέννησής μας.
Η τακτοποίηση του σπιτιού μας ή όπως το έλεγαν και στο χωριό μου το λεγόμενο decluttering είναι η νέα τάση παγκοσμίως. Λέγεται ότι πέρα από τάξη και οργάνωση του χώρου μας, προσφέρει και χαρά αλλά και ψυχική ηρεμία. Τι λένε όμως οι έρευνες και τι ακριβώς είναι το decluttering;
Στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε οι άνθρωποι βρίσκουμε ευτυχία στην κατανάλωση. Και αγοράζουμε αλόγιστα αντικείμενα τα οποία συνήθως δε χρειαζόμαστε. Σε αυτό βοηθάνε και οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που πουλάνε «έξυπνα» gadgets τα οποία υπόσχονται πως θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη. Σύμφωνα με τους Nicolao, Irwin και Goodman, η αγορά τους μας δίνει πρόσκαιρη χαρά.
Η τακτοποίηση του σπιτιού μας ή όπως το έλεγαν και στο χωριό μου το λεγόμενο decluttering είναι η νέα τάση παγκοσμίως. Λέγεται ότι πέρα από τάξη και οργάνωση του χώρου μας, προσφέρει και χαρά αλλά και ψυχική ηρεμία. Τι λένε όμως οι έρευνες και τι ακριβώς είναι το decluttering;
Στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε οι άνθρωποι βρίσκουμε ευτυχία στην κατανάλωση. Και αγοράζουμε αλόγιστα αντικείμενα τα οποία συνήθως δε χρειαζόμαστε. Σε αυτό βοηθάνε και οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που πουλάνε «έξυπνα» gadgets τα οποία υπόσχονται πως θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη. Σύμφωνα με τους Nicolao, Irwin και Goodman, η αγορά τους μας δίνει πρόσκαιρη χαρά. Ο Bhardwaj σε σχετικό άρθρο του σημειώνει ότι η αγορά αγαθών είναι ικανή να ικανοποιήσει τις ψυχικές μας ανάγκες και να μειώσει το στρες μας και συνεπώς να αυξήσει την ευτυχία μας. Ταυτόχρονα όμως γεμίζουμε τα σπίτια μας με αντικείμενα τα οποία πρέπει, εκτός από το να βρούμε πού θα τα βάλουμε, και να τα περιποιούμαστε, να τα καθαρίζουμε, να τα αναδιοργανώνουμε και τελικά να διαπιστώνουμε ότι μάλλον δεν ήταν και τόσο «έξυπνη» η επιλογή μας. Λυπόμαστε όμως τα χρήματα που δώσαμε, το χρόνο που αφιερώσαμε και δυσκολευόμαστε να τα αποχωριστούμε.
Κάπου εδώ έρχεται το decluttering το οποίο αποδεδειγμένα όπως τονίζει και ο Cherrier στο άρθρο του περί αντί-κατανάλωσης, μειώνει το στρες και συνεισφέρει στην ψυχική ηρεμία και ευτυχία μας. Μία έρευνα που έκανε το 2019 ο Ristiyanti στο πανεπιστήμιο της Τζακάρτα έδειξε ότι η ευτυχία συνδέεται αρνητικά με τις ανεξέλεγκτες αγορές που δεν είναι ουσιαστικές και δεν γίνονται για να καλύψουν ουσιαστικές μας ανάγκες. Το decluttering είναι η διαδικασία κατά την οποία ξεσκαρτάρουμε τα πράγματα μας και ξεφορτωνόμαστε όσα δε χρειαζόμαστε. Στόχος ένα λειτουργικό σπίτι που θα μας προσφέρει την πολυπόθητη ηρεμία και ευτυχία. Οι διάσημοι podcasters Millburn και Nicodemus, έχουν υπερτονίσει στις συζητήσεις τους ότι υπάρχει ευτυχία χωρίς υλικά αγαθά. Και οι ίδιοι είναι ζωντανά παραδείγματα καθώς έχουν στην κατοχή τους ελάχιστα αντικείμενα και ζουν μία λιτή ζωή.
Πώς γίνεται όμως το πολυπόθητο ξεσκαρτάρισμα; Υπάρχει τεχνική για να γίνει πιο εύκολα; Σύμφωνα με τη γκουρού του είδους Marie Kondo το παν είναι τα αντικείμενα που αποφασίζουμε να κρατήσουμε να μας δίνουν χαρά. Για να κάνουμε το ξεκαθάρισμα πιο εύκολο, μπορούμε να δουλέψουμε σε κατηγορίες, π.χ. ρούχα, βιβλία, χαρτιά κ.τ.λ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε να ασχοληθούμε μόνο με μία κατηγορία και θα έχουμε το μυαλό μας μόνο σε ένα πράγμα. Μπορούμε να πάρουμε τρία κουτιά όπου στο ένα θα βάζουμε τα πράγματα που θα κρατήσουμε, στο άλλο αυτά που θα δώσουμε και στο τρίτο αυτά για τα οποία δεν είμαστε σίγουροι αν θέλουμε να τα κρατήσουμε ή όχι. Αφού τελειώσουμε με μία κατηγορία, προχωράμε στην επόμενη μέχρι να είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα!
Και τώρα θα αναρωτηθείτε τι κάνουμε με τα αντικείμενα που δεν έχουμε αποφασίσει αν θα τα κρατήσουμε ή όχι. Ο Nicodemus προτείνει να κλείσουμε σε ένα κουτί αυτά τα αντικείμενα και αν δεν τα αναζητήσουμε ή αν δεν τα χρειαστούμε μέσα στους επόμενους 6 μήνες τότε ξεφορτωνόμαστε τα κουτιά με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς να διανοηθούμε να τα ανοίξουμε για να μην μπούμε στον πειρασμό να τα κρατήσουμε!!
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, είναι ότι ο σκοπός δεν είναι να ξεφορτωθούμε οτιδήποτε υλικό έχουμε στην κατοχή μας. Η ουσία είναι να δημιουργήσουμε μια ζωή και μια καθημερινότητα λειτουργική με αντικείμενα που μας είναι πραγματικά χρήσιμα και διευκολύνουν την καθημερινότητά μας.
Ristiyanti, E. (2019). Online impulsive dan compulsive buying. Universitas Pembangunan Nasional Veteran Jakarta
Millburn, J. F., & Nicodemus, R. (2015). Minimalism: Live a meaningful life. Asymmetrical Press.
Nicolao, Leonardo, Julie R. Irwin, and Joseph K. Goodman. “Happiness for sale: do experiential purchases make consumers happier than material purchases?.” Journal of Consumer Research 36, no. 2 (2009): 188-198.
Share τη σελίδα μας!
Μαμά…. Ένας μοναδικός και άνευ όρων δεσμός που ξεκινά από τη στιγμή της γέννησής μας.
Μακαρόνια με ντοματίνια και βασιλικό. Με τη μαγειρική σας δίνετε πάντα η ευκαιρία να απολαύσετε τις δημιουργίες σας παρέα με φίλους στο σπίτι.